Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

FOKUS ARKTIS

 
Jordens klimat håller på att förändras. Detta märks på många olika sätt. En av de mest betydelsefulla förändringarna gäller den globala medeltemperaturen, som sakta men säkert stiger.

Uppvärmningen av jordsystemet – land, hav och atmosfär – märks tydligare på vissa håll än på andra. Arktis är en av de platser där uppvärmningen är mest påtaglig. Nu syns konsekvenserna av denna uppvärmning i det arktiska landskapet, bland annat i form av minskad isbildning på den väldiga Arktiska oceanen, tinande permafrost, smältande glaciärer och landerosion utmed kusterna.

Det varmare klimatet påverkar även villkoren för det biologiska och samhälleliga livet i Arktis. Människor, djur och växtlighet får nya livsbetingelser när livsmiljöerna förändras. Konsekvenserna av uppvärmningen i Arktis sträcker sig dessutom långt utanför det arktiska området, eftersom det som händer i Arktis får återverkningar på klimatet runt hela jorden.

Arktis och det globala klimatet

Arktis stora betydelse för det globala klimatet beror på klimatsystemets speciella karaktär. Klimatsystemet är en komplex företeelse, där de olika komponenterna samspelar med och återverkar på varandra efter principer, som forskningen ännu inte har klarlagt fullt ut. Man vet emellertid att vissa delsystem har större genomslag i hela klimatsystemet än vad andra delsystem har. Många av de delsystem, som finns i Arktis, har ett sådant globalt genomslag.

Det finns med andra ord all anledning att titta närmare på klimatet i Arktis. Där kan vi redan idag se vad som kommer att hända med klimatet över stora delar av världen i morgon. Genom att studera hur de lokala klimatsystemen i Arktis samverkar med varandra kan vi också lära oss hur klimatet i stort fungerar.

Mer kunskap behövs

Frågan om vilka principer som styr klimatsystemet har idag fått extra aktualitet. Vi behöver känna till dessa principer för att kunna ge akt på de varningssignaler som betyder att utvecklingen är på väg åt ett håll som innebär att livsvillkoren på jorden hotas. Vi behöver också fördjupa den vetenskapliga kunskapen om hur klimatsystemet fungerar för att bättre kunna avgöra vilka åtgärder som är möjliga och nödvändiga för att förhindra att mänskliga aktiviteter får oönskade konsekvenser på klimatet.

Det handlar med andra ord om att ta ansvar för människans roll i jordsystemet. En bra början är att här på Fokus Arktis läsa mer om klimatproblematiken och det arktiska klimatsystemet och dess förändringar. I högerspalten finns mer information om innehållet Fokus Arktis.

 

Fokus Arktis: Innehåll

Fokus Arktis innehåller tre avdelningar:

  • Den globala uppvärmningen
  • Klimatet som system
  • Klimatet i Arktis

Varje avdelning kan läsas oberoende av de övriga. Nedan finns genvägar till innehållet i de olika avdelningarna.

Sidansvarig: Leif Anderson|Sidan uppdaterades: 2010-10-13
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?