Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Den globala uppvärmningen

Kärnan i dagens klimatproblematik utgörs av den uppvärmning av jordsystemet, som vi sett flera uttryck för under senare tid. Uppvärmningen riskerar att förändra klimatsystemet i flera avseenden, med påtagliga konsekvenser för livet på jorden.

Det är inte oproblematiskt att slå fast att en klimatförändring håller på att äga rum. Klimatsystemet är enormt och komplext, och det är vanskligt att dra slutsatser beträffande en så grundläggande systemegenskap som den globala temperaturen. Men det finns flera tunga indikatorer på att jordsystemet håller på att värmas upp:

Den globala medeltemperaturen stiger
Sedan mitten av 1800-talet har medeltemperaturen visat en uppåtgående trend. Denna trend har varit särskilt tydlig sedan 1970-talet.
Mer om den stigande medeltemperaturen

Förekomsten av is och snö minskar

Havsisarnas utbredning minskar, inlandsisarna smälter och glaciärerna krymper. I områden med ständig tjäle börjar marken att tina.
Mer om den krympande is- och snövärlden

Världshaven stiger
Den genomsnittliga nivån på havsytan kryper allt längre upp, både på grund av att haven blir varmare och på grund av smältande inlandsisar.
Mer om de stigande haven

Lokala väderförändringar
Utöver de här mer generellt förekommande tendenserna har dessutom det lokala klimatet på många håll förändrats på ett sätt, som också pekar mot att vi går mot ett varmare klimat:

  • Nederbördsmönstren har skiftat karaktär.
  • Salthalten i oceanerna har förändrats.
  • Extrema väderhändelser, som t.ex. översvämningar och torka, ökar i frekvens.
  • Vindförhållandena har ändrats.

►  Mer om lokala väderförändringar


Varför värms jordsystemet upp?

Den huvudsakliga anledningen är att atmosfären runt jordklotet numera innehåller mer värmeabsorberande gaser – växthusgaser – än tidigare. Den dominerande uppfattningen inom forskarvärlden är att detta i första hand beror på människans aktiviteter under de senaste 150 åren. Förbränning i stor skala av fossila bränslen, moderna jordbruksmetoder och sättet att disponera marken (t.ex. avverkningen av stora skogsområden) har ökat koncentrationen av växthusgaser i atmosfären – med en global uppvärmning som följd.

Mer om orsakerna bakom uppvärmningen


Vad händer i framtiden?

Uppvärmningen får konsekvenser för det biologiska livets villkor på jorden. Vilka konsekvenserna blir, och hur omfattande de blir, är just nu en av de viktigaste frågorna inom klimatforskningen. Inom FN:s klimatpanel IPCC arbetar man med att ta fram vetenskapligt grundade scenarios beträffande den framtida klimatutvecklingen och dess konsekvenser.

Mer om konsekvenserna i framtiden

Sidansvarig: Leif Anderson|Sidan uppdaterades: 2011-04-22
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?