Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Klimatet i Arktis

Det arktiska klimatsystemet består av flera komponenter, som har betydelse för klimatet på många olika sätt. Arktiska oceanen, havsisen på oceanen, de arktiska delarna av kontinenterna och atmosfären ovanför Arktis bidrar alla till att klimatet ser ut som det gör – och till att klimatet förändras på det sätt som det gör. I den här avdelningen, "Klimatet i Arktis", finns beskrivningar av klimatet i Arktis med utgångspunkt i samtliga dessa grundläggande klimatkomponenter:


Men klimatsystemet utgörs inte bara av summan av dessa klimatkomponenter. Klimatet formas också av ett komplext och ömsesidigt samspel mellan de olika delarna av systemet. Under länkrubriken samspelet inom klimatsystemet beskrivs hur dessa viktiga interaktioner ser ut och hur de påverkar klimatet i Arktis.

Under länkrubriken medverkande forskare presenteras kortfattat de Tellus-forskare som bidragit med underlag till avdelningen "Klimatet i Arktis" (signaturen under varje textavsnitt anger vem som svarat för underlaget på den aktuella sidan).

Geografiskt område

Arktis omfattar Arktiska oceanen (Norra ishavet) och omkring-liggande områden i Sibirien, Kanada, Alaska, Grönland, nordligaste Norge och en del av Island.
Mer om Arktis som geografiskt område

Övriga avdelningar i Fokus Arktis

Sidansvarig: Leif Anderson|Sidan uppdaterades: 2011-04-22
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?