Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Klimatsystemet


Klimatet på jorden styrs av ett flertal olika krafter och processer, som samverkar sinsemellan. Resultatet blir att de dominerande temperatur- och nederbördsmönstren varierar på olika ställen på jorden. Vädret förändras alltefter årstid, men det förändras också från dag till dag. Dessa variationer skall inte förväxlas med klimatskillnader, utan de reflekterar i stället dynamiken i vädersystemet.

Strålningsbalansen
Om vi tittar närmare på medeltemperaturen för hela jorden har även denna varierat med tiden, t.ex. om vi jämför dagens medeltemperatur med den som rådde under istiderna. Denna förändring styrs av strålningsbalansen i jordsystemet.

Strålningsbalansen påverkas både av mängden inkommande solstrålning och av hur mycket av denna instrålning som reflekteras tillbaka ut i rymden av is och moln. Den påverkas också av hur mycket av den utgående värmestrålningen som absorberas av atmosfärens gaser.
Mer om strålningsbalansen i jordsystemet

Gaser i atmosfären
Olika gaser har varierande förmåga att absorbera värmestrålning, och det är denna förmåga i kombination med hur mycket av gasen som finns i atmosfären som spelar roll. Vattenånga är av den anledningen mest betydelsefull, följd av koldioxid. Det är den senare gasen som är mest aktuell i dagens klimatproblematik, eftersom människan släppt ut stora mängder koldioxid vid förbränningen av olja och kol (se mer om detta i avsnittet "Orsaker till den globala uppvärmningen").

Den viktigaste effekten av den ökande mängden koldioxid i atmosfären är att mer värme absorberas av atmosfären närmast jordytan, vilket får en flera olika effekter, som t.ex. att en ökad mängd vattenånga stannar kvar i atmosfären. Detta kommer att påverka molnförhållandena och därmed hur ”vit” jorden ser ut från rymden, vilket i sin tur påverkar den mängd solstrålning som reflekteras tillbaka till rymden.
Mer om moln och molnbildning

Svårt att förutsäga klimatförändringar
Med andra ord: Klimatsystemet är mycket mångfasetterat, vilket gör det svårt att i detalj förutsäga hur klimatet kommer att reagera på förändringar i atmosfärens sammansättning. En majoritet av klimatforskarna är emellertid helt övertygade om att en ökad mängd koldioxid i atmosfären medför en ökad medeltemperatur på vår jord. Däremot är det svårare att bedöma hur denna temperaturökning kommer att fördelas över jordens yta, även om flera tecken tyder på att den arktiska regionen kommer att utsättas för den största uppvärmningen.

Inom Tellus arbetar ett stort antal forskare vid Göteborgs universitet med att ta fram mer kunskap om hur klimatsystemet fungerar som system och om hur människans roll i detta system ser ut.
Mer om klimatforskningen inom Tellus
       

                                                                                     

Sidansvarig: Leif Anderson|Sidan uppdaterades: 2011-03-28
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?