Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Idégrund och forskningsområden

Idégrund

 I ett tellurologiskt perspektiv betraktas Jorden som ett större system av olika samverkande delsystem. För att förstå helheten studerar man inom den tellurologiskt orienterade forskningen olika fysikaliska, biologiska och kemiska processer som är betydelsefulla för delsystemen och för den växelverkan som äger rum mellan hav, land och atmosfär (klicka här för modell). I arbetet med att beskriva och förklara Jordens klimat och miljö integreras kunskapen om dessa processer i övergripande matematiska modeller.

Forskningsverksamheten inom Tellus bygger på integrerade fältstudier och modellering vid sidan av både experimentella och teoretiska studier. I enlighet med den tellurologiska grundtanken utgör arbetet med att utveckla och tillämpa integrerade systemmodeller den röda tråden i Tellus verksamhet, både vad gäller forskning och forskarutbildning.

Forskningsområden

Inom Tellus ligger forskningens tyngdpunkt på studier av de delsystem som utgörs av klimatsystemet och ekosystemen på land och i hav. Just nu ligger särskilt fokus på Östersjöns miljössystem och den arktiska och subarktiska delen av Jordens klimatsystem.

Östersjöns miljösystem

KärleksörtSyftet med forskningen kring Östersjöns miljösystem är att analysera hur Östersjön påverkas av olika mänskliga aktiviteter och av klimatförändringarna, och vilka konsekvenser variationer i dessa faktorer får för Östersjöns miljö. Av särskilt intresse är den betydelse som kväve och fosfor har för övergödningen av Östersjöns miljösystem. 

Det arktiska/subarktiska klimatet

Det övergripande syftet är att förstå de fysiska och biokemiska systemens roller i den arktiska/subarktiska delen av klimatsystemet, hur dessa system påverkas av klimatförändringarna och hur dessa förändringar i sin tur återverkar på klimatet. Med hjälp av ingående fältundersökningar studeras samspelet mellan de arktiska landmassorna, kontinentalhyllorna, djuphaven och atmosfären.

 

Sidansvarig: Leif Anderson|Sidan uppdaterades: 2009-06-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?