Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Så lindras Östersjöns övergödningssymptom

Anders Stigebrandt, professor i oceanografi på institutionen för geovetenskaper, presenterar ett sätt att motverka de övergödningsproblem som finns i Östersjön. Med utgångspunkt i ett av naturens egna experiment föreslår han att man syresätter djupvattnet med hjälp av ingenjörskonst.

Svenska Östersjökusten har upplevt ännu en sommar med omfattande blomningar av cyanobakterier, vilka orsakas av fosforöverskott (kväveunderskott). Under mitten av 1990-talet minskade symptomen på övergödning i Östersjön i snabb takt. En klimatsvängning med milda, nederbördsrika och blåsiga vintrar ledde Algblomning i Östersjöntill att skiktningen i Östersjön förändrades så att toppen av den s.k. haloklinen pressades ner från 60 till mer än 90 meters djup. Detta förde med sig att syrgassituationen förbättrades radikalt, varvid fosfor fastlades i bottnarna i djupintervallet 80-120 meter. Östersjöns fosforinnehåll minskade med ca 130 000 ton, vilket medförde en kraftig sänkning av koncentrationen av fosfor i ytvattnet med reducerad cyanobakterieblomning som följd.

Under slutet av 1990-talet återställdes saltskiktningen, varvid syrgasförhållandena försämrades och fosfor som lagrats på bottnarna i djupintervallet 80-120 m åter gick i lösning med följden att koncentrationen av fosfor i ytvattnet ökade igen. Cyanobakterieblomningarna i Östersjön har sedan dess varit kraftiga varje år.

Man kan se utvecklingen i Östersjön under klimatsvängningen på 1990-talet som ett gigantiskt experiment vilket otvetydigt visade att Östersjöns fosforinnehåll på några få år kan reduceras kraftigt genom syrsättning av vattnet på 80-120 m djup. Klimatförändringar kan alltså vara positiva för Östersjöns miljötillstånd.

Vinddriven pumpUnder seminariet presenterades och diskuterades en metod där syrgasrikt vatten från ca 50 m djup pumpas ner i djupvattnet för att efterlikna situationen under 1990-talet. Flödet behöver vara 10 000 m³ per sekund och energibehovet för pumpningen, som tas från vinden, är endast 60 MW.

Man kan diskutera hur många pumpar som skall installeras och var de skall placeras. Preliminärt förefaller det vettigt att förankra 100 pumpar, vardera med den måttliga effekten 1.0 MW, väl spridda på 130 m vattendjup och med konstant avstånd mellan pumparna. Det poängterades kraftfullt att denna metod att snabbt försätta Östersjön i ett tillstånd med väsentligt reducerade övergödningssymptom skall användas som ett komplement till redan pågående och planerad utbyggnad av fosforrening.
 


Läs mer om övergödningen i Östersjön och förslaget att syresätta djupvattnet:

Fokus Östersjön

 

Sidansvarig: Leif Anderson|Sidan uppdaterades: 2009-06-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?